Gülbahar Merkez Camii

Tarih 09 Aralık 2014, 22:23 Editör Rize Müftülüğü

Gülbahar Mahallesi Merkez Camii

GÜLBAHAR MAHALLESİ MERKEZ CAMİİ

Gülbahar Mahallesi'nde yer alır. Bütünüyle dikdörtgen planlı olan cami son cemaat mahalli ve harim kısmından mey­dana gelen kırma çatılı bir yapıdır. İnşa tarihi kesin olarak bi­linmemektedir.

Son cemaat mahalli bir subasman üzerine oturur. İki katlı taş ve ahşap olarak inşa edilmiştir. Üst kata çıkan ahşap merdiven bulun­maktadır.

Harim kısmının duvarları düzgün yonu olarak mahalli si­yah taştan yapılmıştır. Son cemaat mahalliyle birlikte dört omuz bir çatıya sahiptir. Üzeri kiremit kaplıdır. Kare planlı harim kısmına son cemaat mahallinden ve batıdaki kapılardan girilir. Girişin üzerinde iki sütunla taşman ahşap bir mahfil bulunmaktadır. Tavan ahşap olup ortada bağdadi bir kubbeye sahiptir.

Harim kısmı doğudan üç, diğer cephelerde iki olmak üze­re çift sıra yuvarlak kemerli pencereler aydınlatır. Mihrap yiv­li sütunlarla sınırlandırılmış ve yatay dilimli bir nişe sahiptir. Ahşap minber sadedir.

Gülbahar Cami'sinin kesin yapılışını bilinmemektedir.

Bugün­kü caminin H. 1324/M. 1906 yılında yapıldığı kapısı üzerin­de yazılıdır.

Ayrıca odunlukta bulunan H. 1070/M. 1659 tarihli kitabede "Süleyman Camiî Şerifi" adı geçmektedir. Bu kitabenin metni şöyledir:

Sahibü'l hayrat vel-hasenât Cami-i Şerifi Süleyman Sene : 1070.

Bu kitabe caminin yerindeki (biraz güneydeki) eski cami­ye ait olabilir. Yaşlı kişiler caminin kuzeye kaydırılarak 1906 yılında yeniden yapıldığını söylemektedirler.

Ahşap mahfil kitabesine göre (Sani-i Bekir 1341) H. 1341/M. 1925 yılında Bekir Usta tarafından yapılmıştır.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2012-2013 yıllarında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları kapsamında camide aşağıdaki sıralanan müdahaleler yapılmıştır:

• Çatı kaplaması kaldırılmış, çatıda tahkimat yapılarak üst örtü su ve ısı yalıtımı yapılarak yenilenmiştir.

•  Eserin çürümüş ahşap döşeme, tavan kaplaması ve doğramaları yenilenmiştir.

• Minber ve giriş kapısı yağlı boyalardan temizlenmiş ve orijinal ahşap dokuları ortaya çıkarılmıştır.

• Mihrap yağlı boyadan arındırılmış, sıva raspası yapılarak taş öğelerin araştırması yapılmıştır. Ancak mihrabın beton olarak yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Estetik olarak başarılı bir şekilde düzenlenmiş olan mihrabın orijinal haline ilişkin belgelere ulaşılamadığı için beton mihrap sökülmemiş, alçı çekilerek boyanmıştır.

•  Cami iç sıvası horasan sıva ile yenilenmiştir.

•  Cami dış cephelerinin derzleri yenilenmiştir.

• Taş pencere sövelerinde ve dış kaplama taşlarında özelliklerini kaybetmiş taşlar çürütülerek yenileri ile değiştirilmiştir.

• Caminin son cemaat mekânında ve batı kısmındaki sundurmanın taşıyıcı sütunlarının büyük çoğunluğunun taş başlık ve kaideleri değiştirilmiş, kuzey batı köşesinde bulunan taş sütun tamamıyla yenilenmiştir.

• Minare korkuluklarından bozuk olanlar yenilenmiş, şerefe altında, gövdede ve minare kaidesinde bulunan bozulmuş taşlar yenileri ile değiştirilmiştir.

• Caminin elektrik tesisatı yenilenmiştir.

• Caminin batısında yer alan alanda şadırvan, WC yapımı ve çevre düzenlemesi yapılmıştır.

Tarihi ve Ahşap Camiler

Kale Camii