Tarih 06 Temmuz 2011, 13:22 Editör Rize Müftülüğü

Müftülüğümüz

Müftülüğümüz, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’la kendisine verilen “İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek” görevlerini Başkanlık adına İlimizde yürütmektedir. Müftülüğümüzce yürütülen bu hizmet ve faaliyetler: başta irşat hizmetleri olmak üzere eğitim hizmetleri, hac ve umre hizmetleri, yayın hizmetleri, denetim hizmetleri, yatırım hizmetleri vb. hizmet ve faaliyetlerdir.
 İrşat hizmetleri, cami içi irşat hizmetleri olarak imamet (beş vakit namaz, cuma ve bayram namazları), hitabet (cuma ve bayram hutbeleri) vaaz ve müezzinlik (ezan, ikamet) hizmetleridir. Bu hizmetler 3 erkek ve 3 bayan olmak üzere toplam 6 vaiz,  258  imam-hatip ve 56 müezzin-kayyımla 240 camide sunulmaktadır. Cami dışı irşat hizmetleri ise konferanslar, paneller, TV sohbetleri vb. yollarla yetkili görevlilerce müftülüğümüz  tarafından  hazırlanan program çerçevesinde halkımıza sunulmaktadır

Eğitim konusuna gelince, bu hizmette amaç önce topluma din hizmeti sunacak elemanların eğitimi, sonra da bu eğitilmiş insanlar marifetiyle toplumu din konusunda eğitmektir. Bunun sağlanması için gerek Başkanlığımızca çeşitli illerde bulunan eğitim merkezlerinde, gerekse müftülüğümüzce açılan kurs ve seminerlerde personelimiz hizmet içi eğitime tabi tutulmaktadır. Eğitim hizmeti içerisinde Kur’an Öğretim ve eğitimi çok önemli yer tutmaktadır. 36 adet yatılı Kur’an kursumuzda toplam 108 öğretici ile Kur’an eğitim ve öğretimi devam etmektedir.  Ayrıca yaz aylarında 2 ay süreyle bütün cami ve Kur’an Kurslarında yaz kursları düzenlenmekte ve binlerce çocuğumuz bu hizmeti almaktadır. Bu hizmetin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan iaşe ve ibate işlerinde müftülüğümüze maddi katkıda bulunan Türkiye Diyanet Vakfı Rize Şubesine, diğer Cami ve Kur’an Kursu  dernek ve Vakıflarına ve tüm hayırsever Rizelilere teşekkür ederiz. Yine camilerimizde isteyen yetişkinler için cami dersleri  de yürütülmektedir.

Hac ve umre hizmetlerini  ise buna turistik bir seyahat değil bir ibaret inancıyla yaklaşan Başkanlığımız ve il Müftülüğümüz, A Grubu Seyahat acenteleriyle birlikte ciddiyet ve disiplin içerisinde yürütmektedir. Hacılarımızın yaptıkları bu zor ve mükemmel ibadeti bilinçli olarak yapabilmeleri için seminerlere büyük önem verilmektedir.
 Diyanet İşleri Başkanlığımız, görevi olan “İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları konusunda toplumu aydınlatma” aracı olarak yayın faaliyetine çok önem vermektedir. Sesli, görüntülü ve yazılı yayınlar  yapmaktadır. CD, bant, kaset, kitap, dergi, çocuk dergisi, ilmi dergi gibi birçok yayın unsuru müftülüğümüzün önünde bulunan "Diyanet Yayınları Satış Yerinde" halkımızın istifadesine sunulmaktadır. Bilhassa ilköğretim çağındaki çocuklarımızın mutlaka Diyanet Çocuk Dergisini okumalarının gerektiğine inanmaktayız   Personelimizin ve halkımızın Başkanlık ve Müftülük hizmet ve faaliyetleri hakkında bilgilendirilmesi amacıyla www.rizemuftulugu.gov.tr  adıyla yayımlanan bu  resmi  web sitemiz ekim- 2007  tarihinden bu yana hizmet vermektedir

Sayılan bu hizmet ve faaliyetler gerek Diyanet İşleri Başkanlığınca ve gerekse Müftülüğümüzce denetlenmekte, noksan kalan, aksayan yönler tespit edilerek giderilmekte ve daha etkili ve verimli hizmet için rehberlik yapılmaktadır.
Müftülüğümüz yatırımcı bir kuruluş değildir. Din hizmeti sunmak için kullanılan bütün bina ve araç-gereçler hayırsever halkımızın kurduğu dernek ve vakıflar ile Türkiye Diyanet Vakfı Rize Şubesince temin edilmektedir. Müftülük hizmet binaları, cami ve mescitler, Kur’an kursları bu gönüllü kuruluşlar tarafından yapılmakta ve yaşatılmaktadır.

Bu meyanda  Rize’mizin ve belki de ülkemizin en güzel ve en gelişmiş Eğitim Merkezi (Müftü Yusuf Karali Eğitim Merkezi) inşaatı tamamlanıp hizmete girmiş, ilim ve irfan sahasında medar-ı iftiharımız olmuştur. Başkanlığını İlahiyat Fakültesi eski Dekanımız Prof. Dr. Kemal SANDIKÇI’nın yaptığı dernek ve Diyanet Vakfı Rize Şubesi marifetiyle yürütülen çalışmaların sonucunu halkımızın ve görevlilerimizin yerinde görmesini tavsiye etmekteyiz. Değerli din alimimiz Müftü Yusuf KARALİ’nin adını taşıyan bu güzide eser 2009  yılı haziran ayında hizmete başlamış, 18.12.2009 Cuma günü Sayın Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN, Sayın Devlet Bakanımız Faruk ÇELİK, Sayın Başkanımız Prof Dr Ali BARDAKOĞLU, 81 İl Müftüsü ve yoğun bir katılımla resmen açılmıştır. Eğitim Merkezimiz 5,600 m2 alan üzerine kurulu olup 10,400 m2 kapalı alana sahiptir.

Müftülüğümüz yukarıda sıralanan bütün bu hizmetleri 1 İl Müftüsü, 3 Müftü Yardımcısı, 2 Şube Müdürü, 6 Vaiz, 1 Eğitim Uzmanı, 1 Din Hizmetleri Uzmanı, 3 Şef, 9 Memur, 5 hizmetli, 2 şoför, 1 saymandan oluşan idari kadro ile  yürütmektedir. Toplam 460 kadrolu personelin sevk ve idaresi ile faaliyetlerin planlanması otogar karşısındaki mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı'na ait 3 kat idari kısım, 3 kat da personel lojmanı olan ve 19.06.2001 tarihinde tamamlanarak hizmete açılan binada yapılmaktadır. Müftülüğün, mülkiyeti TDV’na ait 2 binek otosu ve 1 minibüsü bulunmaktadır. Eski Müftülük binası ise yapılan tadilatla çok amaçlı hizmet binası şekline getirilerek içerisinde bir yurt, bir cami ve müştemilatı, 250 kişilik konferans salonu, lokal, çay ocağı, idare odası ve Diyanet Yayınları satış evi olarak hizmet vermektedir.

Müftülüğümüz

• Bu kategoriye henüz haber eklenmedi.