112 Acil Sağlık Medya Kampanyası

Açıklama: 112 Acil Sağlık Medya Kampanyası...
Kategori: Müftülük Duyuruları
Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2016
Geçerli Tarih: 28 Mayıs 2020, 14:00
URL: http://www.rizemuftulugu.gov.tr/haber_detay.asp?haberID=2377

T.C.

RİZE VALİLİĞİ

İl Sağlık Müdürlüğü

Bilgi Notu : 112 Acil Sağlık Medya Kampanyası

Müdürlüğümüze bağlı İl Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından verilen Acil Sağlık Hizmetleri, ilimizin genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz olarak hizmet veren il merkezindeki Komuta Kontrol Merkezine bağlı olarak çalışan, tüm ilçelerimizde ve bazı önemli noktalarımızda kurulmuş olan 20 acil yardım istasyonu ve 44 acil yardım ambulans ile hizmet verilmektedir.

Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı, acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır. Hastanın durumuna göre, iklim, çoğrafi ve trafik v.b. koşullar göz önüne alınarak, en uygun ambulans yönlendirilerek 112 Acil Sağlık Hizmeti kentsel ve kırsal alanda %100 erişim ile sunulmaktadır.

112 Acil Çağrı Hattı,  hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında,  aranması gereken önemli bir hattır. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmaktadır.

Bu kapsamda 2015 yılı ilk on aylık periyotta ilimiz 112 acil yardım hattımıza 330 bin 408 çağrı düşmüş ve bunların 26 bin 683 çağrıya acil vaka çıkışı yapılmıştır. Sonuç olarak yapılan 303 bin 725 çağrının (%90’a yakın)  gereksiz veya asılsız olduğu görülmektedir.

Diğer yandan ambulansın vakaya ulaşmasından önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenli şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır.

Bakanlığımızca sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda “112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi” konularında 2015 yılı ikinci yarısında toplumsal farkındalığın arttırılması amacıyla başlatılan medya kampanyası planlandığı gibi iki yıl süreceği belirtilmiştir.

Proje Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından 15 Ekim 2015 tarihinde Bursa ilinde gerçekleşen proje tanıtım lansman toplantısı ile başlamış olup; kampanya kapsamında ilimizde yapılacak bilgilendirme ve farkındalık arttırma faaliyetleri İl Mülki Amirimiz himayesinde ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün sorumluluğunda yürütülecektir.